כל מה שצריך לדעת על ניתוק תושבות
ניתוק תושבות הוא מהלך שמבצע על ידי אנשים שהם אזרחי ישראל אבל מתכננים לעבור לגור במדינה אחרת. ברוב המקרים, מעבר כזה מתבצע בגלל רילוקיישן לעבודה או לימודים ובגלל סיבות הגירה אחרות. אבל כדי להפסיק לשלם מס הכנסה, ביטוח לאומי או מיסים אחרים, יש צורך לנתק את התושבות.
בניגוד למה שנהוג לחשוב, המשמעות של ניתוק תושבות היא לא שמפסיקים להיות אזרחי ישראל. בפועל, מה שקורה הוא שאותם אנשים ממשיכים להיות אזרחי ישראל – אבל הם כבר לא צריכים להמשיך לשלם דמי ביטוח לאומי, מס הכנסה ומיסים נוספים. יתרה על כך, אותם אנשים זכאים לתנאים, הקלות והטבות כאשר הם יחליטו לחזור להיות תושבים בישראל.
מצד שני, המשמעות של ניתוק תושבות היא גם ויתור על כל סוג של פריבילגיה שיש רק לתושבים. בין היתר, מי שמבצע ניתוק כזה לא יכול לקבל שירותים רפואיים מצד מוסדות המדינה הציבוריים בישראל, להמשיך להיות זכאי לקצבאות של המוסד לביטוח לאומי או לדרוש הטבות אחרות.
איך קובעים למי מותר לבצע ניתוק תושבות?
העניין של ניתוק תושבות קבוע על פי פרמטרים אובייקטיביים מסוימים. בשביל לקבוע האם מותר או אסור לנתק תושבות, צריך למשל לבחון את המישור האובייקטיבי של מקום המגורים או המקום שבו מיוצרות רוב ההכנסות האקטיביות או הפאסיביות. לשם השוואה, מישור אחר שבו בוחנים את הנושא של ניתוק תושבות הוא סובייקטיבי יותר – כמו חזקות כמותיות והצהרת כוונות עם סימוכין שנתמכים בראיות חיצוניות.
את כל התהליך של ניתוק תושבות כדאי לעבור יחד עם אנשי מקצוע שמכירים את הנושא ובקיאים בו. בזכות הבקיאות של אנשי המקצוע, אפשר כיום לסיים מוקדם יחסית את התהליך כולו.